Gå direkt till innehållet

I de länder som nazisterna kontrollerade, mördades mer än 70% av alla Romer under andra världskriget. I stad efter stad, runt om i hela Europa blev romskakvarter och bosättningar omringade och människor mördade och tillfångatagna. En del blev deporterade till koncentrationsläger eller arbetsläger. En del tvingades att gå till fots i oändliga tvångsförflyttningar. En del blev skjutna direkt – inför ögonen på sina nära och kära.

Ta del av material nedan som innehåller:

  • Romernas historia
  • Varför – hur kunde förintelsen av romerna inträffa
  • Romerna idag
  • Frågor till elever

Malmö Konsthall har under våren en utställning om Ceija Stojka, en romsk konstnär och författare som överlevde tre förintelseläger som barn. Länk för att boka in ett besök hittar du längre ner!

Det här arbetet är skrivet av Carl Johan Folkesson.


Den romska förintelsen

 


Lärarmaterial med bilder, texter och uppgifter


Malmö konsthall och Ceija Stojka

Den romska konstnären och författaren Ceija Stojka (1933–2013) växte upp i Österrike och överlevde tre koncentrationsläger: Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück, och Bergen-Belsen. Hon var knappt tio år gammal när hon kom till Auschwitz. Många år senare, 1988, valde hon att som en av de första romer någonsin berätta om sina minnen och upplevelser under förintelsen. Hon har skildrat sin barndom i flera böcker och i över tusen målningar och teckningar.

Besöket innefattar en guidad visning av utställningen och diskussionsfrågor. Inför besöket skickas en lärarhandledning ut, där ni kan förbereda er själva och klassen på besöket.

Ni kan också se visningen digitalt (20:12 min) på Malmös konsthall.

(Filmen får användas fritt av alla skolor i Malmö stad.)

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.