Gå direkt till innehållet

De judiska flyktingar i Malmö och Lund som överlevde Förintelsen valde att inte glömma. I nästan 30 år gick Förintelsens ögonvittnen ut i skolor, kyrkor, bibliotek och andra mötesplatser för att berätta om sina upplevelser.

Nu har de lämnat över stafettpinnen till barn och barnbarn. Judiska församlingen Malmö och Judiska församlingen Göteborg har, med stöd från Forum för levande historia, samlat en grupp på cirka 16 barn och barnbarn till överlevande från Förintelsen. De har har tagit på sig uppgiften att på ideell basis hålla ögonvittnenas minne levande och gå ut och berätta om sina anhörigas upplevelser.

 Vill du boka berättargruppen: ring eller maila Anita Marcus, 0709-45 55 81, anita.marcus@tele2.se, eller Fredrik Sieradzki, 0707-68 40 46, fredrik.sieradzki@jfm.se.


Inför berättargruppens besök är det bra att förbereda klassen med en eller flera lektioner. Materialet är hämtat från SKMA:s och Forum för levande historia utbildningsmaterial och finns att läsa via länken i sin helhet. (där finns också mer material och fler lektionsupplägg).

 Materialet består av:

A) MATERIAL ATT LÄSA INNAN BESÖK AV BERÄTTARGRUPPEN

B) DISKUTERA BILDERNA

C) MATERIAL ATT LÄSA EFTER BESÖK AV BERÄTTARGRUPPEN – DEL 1

D) MATCHA AFFISCHERNA

E) ÖVNINGSFRÅGOR – EFTER BESÖK DEL 1

F) LÄSNING EFTER BESÖK DEL 2

G) ÖVNINGSFRÅGOR – EFTER BESÖK DEL 2

Alla dokument går att ladda ner till ditt och elevernas Classroom.

Spara som favorit

Du måste logga in för att kunna spara som favorit.